top of page

Sport- en beweegcentrum Kei-Fit in Haaksbergen 

Bron: Milou Ros

Het verhaal van Tim Tenten van Kei-Fit

Op het terrein van sport- en beweegcentrum Kei-Fit in Haaksbergen is het oorverdovend stil. De sportzalen zijn verlaten en de tennisbanen leeg. Door de geldende coronamaatregelen moeten sportscholen tot nader order gesloten blijven. Voor Tim Tenten is het een bedroevend beeld. De gecertificeerde en gediplomeerde manager en personal trainer heeft brede opleiding en registratie hoog in het vaandel staan en verlangt ernaar zijn kennis weer met consumenten te kunnen delen.

​

Opleidingen tot personal trainer

Met meerdere opgeleide trainers en een uitgebreide registratie in het brancheregister van NL Actief onderscheidt Kei-Fit zich van centra vol ongeschoolde trainers. Tenten beschikt over zowel het fitnesstrainer A- en B-diploma als het NASM-diploma. Deze heeft hij moeten aanleveren voor zijn registratie in FITNED.nl. “Ik heb op de middelbare school CIOS in Arnhem gedaan. Daar heb ik toen fitness A en fitness B afgerond. Later heb ik ook de NASM-opleiding gedaan.” CIOS is een opleidingsinstituut dat verscheidene mbo-opleidingen gericht op sport en bewegen aanbiedt.

​

Tenten legt uit waar de opleidingen op zijn gericht: “A is echt in de basis het leren van mensen helpen. Ook een stukje anatomie en fysiologie. Niet heel diepgaand, maar je leert het al wel een stukje. Bij de B-opleiding ga je meer in op mensen met bijvoorbeeld diabetes of beperkingen of mensen die weer terugkomen na een blessure en die een traject bij de fysio hebben afgerond en weer verder moeten worden geholpen.”

​

Met de opleiding NASM wordt voor verdieping gezorgd. “Daarbij ga je heel erg diep in op verschillende trainingsmethodes. Het is per persoon afhankelijk hoe je iemand daar het beste mee kunt helpen.” Over iedere opleiding heeft Tenten een jaar gedaan. “Je kunt in principe na drie jaar al je hele pakket binnen hebben.”

​

De personal trainer vindt het belangrijk dat personal trainers opgeleid zijn. “Ik zeg niet dat iedereen die de opleiding doet automatisch een goede trainer is, maar ik vind dat iedereen in de basis dezelfde kennis mee moet krijgen.” Tenten is voor eenduidige kwaliteit binnen de branche. “Ik vind het gevaarlijk als [personal trainers] heel veel uit eigen initiatief op Google gaan zoeken en van alles proberen en daar hun kennis vandaan halen.”

​

De omgang met consumenten

Het correct begeleiden van consumenten begint bij de intake. “Je wilt een beginsituatie vastleggen. Daarin ga je in gesprek met de persoon. Waarom is hij bij je? Wat heeft hij in het verleden allemaal gedaan? Is afvallen wel het doel? Waar zit uiteindelijk de pijn? Je probeert tot de kern te komen. Aan de hand daarvan kun je pas een plan de campagne maken om iemand te helpen. Uiteindelijk zet je het proces centraal en niet alleen maar het beoogde resultaat.”

​

De manager geeft aan dat personal training meer is dan alleen een doel behalen. “Het is iemands leefstijl veranderen, waardoor hij of zij daarna zelf verder kan zonder jou. Je gaat dus een traject aan. Eigenlijk is het een opleiding voor die persoon, want je probeert diegene op te leiden, zodat hij daarna zelf verder kan zonder dat jij dan nodig bent. Het is uiteindelijk een langer traject.”

​

Ontwikkelingen voor de branche

Het centrum richt zich naast fitness ook op tennis. Binnen de tennisbranche is het verplicht gediplomeerd te zijn als je als trainer aan de slag wilt gaan. Daarnaast is er vijf jaar geleden een puntensysteem ingevoerd. Tenten stelt voor dit ook voor personal trainers in te voeren om de kwaliteit van de branche te verhogen.

​

Daarnaast kunnen ook consumenten volgens hem stappen ondernemen. “Het is ook de taak voor degene die personal training afneemt om zich af te vragen wie de personal trainer nou eigenlijk is. Doe daar ook eens onderzoek naar. Ze moeten richting ons vragen gaan stellen. Wat heb je gedaan? Wat zijn je referenties? Ga je daar eens in verdiepen.”

​

Om de consument tegemoet te komen als sport- en beweegcentrum heeft Kei-Fit ervoor gekozen samen te werken met lokale fysiotherapeuten. Ook maakt het gebruik van het voedings- en supportprogramma van Body Support, een software voor voedingsschema’s gemaakt door achttien diëtisten. Tenten merkt dat omringd worden door specialisten goed is: “Dit werkt versterkend.”

​

Voor Tenten is personal trainer als vrij beroep een dilemma. “Uiteindelijk is het mooi dat mensen andere mensen willen helpen, maar ergens moet er wel een maatstaf zijn. Dat zou de brancheorganisatie kunnen doen door wat meer te gaan eisen dat mensen papieren laten zien.” De personal trainer wil ieder sport- en beweegcentrum daarnaast aanraden zich in ieder geval te laten registeren. “Dat maakt het wel zo inzichtelijk mogelijk voor mensen.”

​

Ondanks de wildgroei aan onopgeleide personal trainers de afgelopen jaren is Tenten van mening dat de branche zich positief ontwikkelt. “Wij merken dat wij, zeker ook in het afgelopen jaar, een enorme groei hebben gemaakt in personal training. Daarnaast worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat ze wat met hun gezondheid moeten doen. Zij gaan dat dan automatisch zoeken in voeding en bewegen.” Hiermee lijkt er een positief vooruitzicht te zijn voor de branche.

_DSC0011.JPG

Personal trainer en manager Tim Tenten

Bron: Milou Ros

bottom of page